5 tips voor verduurzaming bij een Vereniging van Eigenaren

Waar de eigenhuizenbezitter zelf beslist over de verduurzaming van een woning, moeten de leden van een VVE samen tot een overeenstemming komen. Maurice Renders beheert tal van VVE’s en weet precies hoe je de bekende valkuilen omzeilt.

1. Zorg voor financieel inzicht

“Verduurzamen levert geld op, maar kost ook geld. Het is leuk als er vier ton op de rekening van de VVE staat. Maar als volgend jaar alle vier de liften moeten worden vervangen, dan ben je zo door die reserves heen. Vóór je als VVE met een verduurzamingstraject begint, moet je daarom een reëel inzicht hebben in de financiële positie van de vereniging. Laat een bouwkundig rapport opstellen waarin alle bouwkundige gebreken staan. En stel een meerjarenplanning op van het komende onderhoud. Zo voorkom je vervelende verrassingen.”

2. Neem de tijd

“Als je een eigen huis bezit, dan kun je vandaag besluiten om zonnepanelen te kopen en dan liggen ze volgende week op het dak. Bij een VVE gaat zo’n proces veel trager. Dat heeft voor een belangrijk deel te maken met het intrinsieke karakter van VVE’s: dat is gericht op behoud en niet op vernieuwing. Behoud is gericht op onderhoud, vernieuwingen vragen om investeringen. Dat vraagt om een andere manier van denken. De Algemene Leden Vergadering is de plek waar dit soort besluiten kan worden genomen.”

3. Mik op waardevermeerdering en korting

“Een overtuigend argument om bij het vernieuwen van het dak gelijk goede isolatie aan te brengen is waardevermeerdering. Daar is vrijwel iedere huiseigenaar gevoelig voor. Let wel goed op: vaak gaan na het plaatsen van zonnepanelen of -incidenteel- een warmtepomp de servicekosten omhoog. Dat wordt gecompenseerd door lagere energiekosten. De daling van gebruikslasten is een groot voordeel omdat deze maandelijks terugkeren. Het grote voordeel van een VVE is dat je samen bent. Dat betekent dat je als collectief bij het isoleren van het dak en de ramen, net als bij het schilderwerk, korting kan bedingen.”

4. Check je MJOP (en grijp je kans!)

“Een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een bouwkundig rapport waarin de kosten en planning voor onderhoud staan vermeld. Dat biedt kansen om te verduurzamen. Het dak vernieuwen? Dan kun je meteen isoleren en zonnepanelen plaatsen. Verandert de regelgeving waardoor een verwarmingsketel moet worden vervangen? Dan kun je meteen de luchtbehandeling aanpakken. Omdat je weet wanneer welk onderhoud moet plaatsvinden, kun je prima anticiperen en alvast geld gaan reserveren voor duurzame investeringen.”

5. Reserveer, subsidieer en selecteer

“Verduurzamen op energiegebied kan op tal van manieren. Van het isoleren van spouwmuren tot het aansluiten op stadsverwarming. En van ledverlichting tot het plaatsen van zonnepanelen waarmee elektriciteit kan worden opgewekt voor de algemene ruimtes en liften. Overweeg als VVE de keuzemogelijkheden en inventariseer de wensen. Daarna kun je aan de financiering gaan denken, bijvoorbeeld door te gaan reserveren. Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om rentevrij te lenen van de overheid voor de verduurzaming van woningen. Ook kun je subsidie aanvragen of een hypotheek afsluiten, waarbij de hypotheek op de VVE komt te rusten, niet op de particulier. Maak hier wel goed afspraken over: mensen kunnen hier heel verschillend in zitten. Het gaat er niet om dat de luidste stem z’n zin krijgt, het gaat erom dat iedereen achter een besluit staat.”

Benieuwd hoe jij jouw VVE of bedrijf kunt verduurzamen? Doe dan hier de Energiefitscan van Essent.