1
Wensenlijstje
Een wensenlijstje geeft het nodige inzicht. Want wat wil je nu echt als het op je droomhuis aankomt? En dan hebben we het niet alleen over het aantal gewenste vierkante meters, de hoeveelheid kamers en of er een tuin aan dat huis vast moet zitten – dat is óók allemaal belangrijk en moet zeker op je lijstje komen, maar denk vooral ook aan: hoeveel kilometers wil je forensen? Wil je echt de stad uit? Wil je een rijtjeshuis of een vrijstaande woning? En word je warm van nieuwbouw of toch liever een jarendertighuis?

2
Kijk vooruit
Hoewel je nu misschien alleen, of net samen bent, of juist weer samen omdat de kinderen de deur uit zijn, ziet je leven er wellicht over pak ‘m beet 5 of 10 jaar anders uit. De toekomst voorspellen blijft natuurlijk een métier op zich, maar nadenken erover (komt er gezinsuitbreiding, ga ik meer thuiswerken?) maakt dat je weet welk huis het beste bij je toekomst past.

3
Zoeken met funda
We zeggen het toch nog maar even, zoeken met funda is één van de eerste dingen die je natuurlijk moet doen. Maak een account aan zodat je in een handomdraai de huizen die van het scherm afspatten kunt opslaan en weer terugvinden. 

4
Reality check
Weet wat je te besteden hebt. Voordat je in een huis staat waar je helemaal verliefd op bent, maar financieel gezien out of your league is.

5
Overleg met een aankoopmakelaar
Handig hoor, iemand die je bijstaat. Kun jij je richten op het huis, zij op de regels, inspectie, waardebepaling en of er al dan niet een bouwtechnische keuring nodig is.

6
Eerst het plaatje dan het praatje
Bevalt het huis niet op de foto dan zal dat waarschijnlijk ook niet zo in real life zijn. Bespaar je dus de moeite.

7
Enig voorwerk voorkomt teleurstellingen 
Scan daarom de omgeving. Belangrijk dat er een school in de buurt is? Check het op de site van de gemeente. Water voor een bootje? Kijk op Google Streetview hoe ver je moet lopen naar de dichtstbijzijnde sloot.

8
Vertrouw op je gevoel
Wat is het eerste gevoel dat je hebt als je een huis binnenstapt? Laat je niet afleiden door allerlei verkooptrucs, maar voel het huis. Klinkt wat zweverig misschien, maar een huis koop je voor een groot deel op onderbuikgevoel.

9
Verken de buurt
Zie je je hier rondlopen? Boodschappen doen? Een straatfeest organiseren? Kortom: zie je jezelf hier wonen?

10

Kijk gerust een tweede keer
En neem familie en vrienden mee voor die tweede bezichtiging. Andere ogen zijn kritischer en zien dingen die jij misschien over het hoofd hebt gezien.

 

Bron: funda.nl